’n Dearden moandag 2018

Iedere derde maandag van de maand is er een presentatie of lezing voor de leden

Deze avond begint om 19.30 in vergaderzaal 4 en 5 van ’t Trefpunt

Maandag 15 januari:

Niejjoarsveziet; ’n glas, knieperkes en ’n verhaal van Gé Nijkamp

maandag 20 februari:

deze avond is in samenwerking met de natuurwerkgroep. Lezing door Jan Zwienenberg over bomen. Het thema van zijn lezing is: “De waarde van bomen voor bijen”. Aanvang 19.30 uur in ’t Trefpunt

maandag 19 maart:

Jaarvergadering en Hennie Engelbertink vertelt over de verschillen en overeenkomsten van de Twentse boerderijen.

maandag 16 april

Wim Kallenberg vertelt over Markegrenzen. Willem Kallenberg is bestuurslid van IVN Oldenzaal en lid van de Werkgroep Grensstenen van de Historische Vereniging De Dree Marken. Hij stelde het fiets- en wandelroute-boekje  “Loakgang rond Oldenzaal” samen onder het motte “De markestenen van de Marke Berghuizen zichtbaar, bereikbaar en beleefbaar maken”.

maandag 28 Mei:

excursie naar Schüttdorf georganiseerd door Bert Wolbert. Op het programma staan een stadswandeling door de oude binnenstad en het beklimmen van de 81 m hoge toren van de Ev.Ref.Kirche van dit oudste stadje in het Graftschaft Bentheim. Na afloop zijn we uitgenodigd in het Heimathuis voor Kaffee und Kuchen. (voor eigen rekening) Vertrek 18.45 uur vanuit Weerselo. Opgave via heemkundeweerselo@hotmail.com verplicht. Nadere info volgt via de mail.

maandag 18 juni:

Anny Masselink en Joan Rijpma vertellen over Monumenten. Anny en Joan zijn lid van de monumentenraad van de gemeente Dinkelland. Deze adviseert het college gevraagd en ongevraagd over het beleid op het gebied van monumentenzorg. Daarnaast richt de monumentenraad zich op behoud en uitbreiding van gemeentelijke monumenten.

Ma 16 juli

Proatavond waarbij we de dia’s van Gerrit Vrielink tonen.

Ma 20 augustus

Bezoek aan het klooster van de orde van de Franciscanessen van Denekamp. Aanvang 19.00 uur. Er zal een stukje geschiedenis worden verteld en we worden rondgeleid over het terrein en de begraafplaats. Ook bezoeken we de kapel. Het klooster zelf wordt bewoond door de zusters en is daarom niet te bezoeken. (http://www.zustersvandenekamp.nl/) Vertrek vanuit Weerselo 18.30 uur. Aanmelden verplicht.

Ma 17 september:

Priester en missionaris Ben Engelbertink komt ons vertellen over zijn leven als priester en missionaris. Hij zal ingaan op de verschenen film over zijn leven “de laatste missionaris” en vertellen over zijn leven als missionaris.

Di 16 oktober: Let op dinsdag

Openbare avond in Rossum locatie de Cocer aanvang 19.30 uur, de zaal is open vanaf 19.00 uur. Bert Wolbert vertelt over het verzet in de WOII in Rossum. Marianne oude Tijdhof over vlinders in het Roderveld. Hennie Engelbertink over de vele boerderijen in de Marken Rossum, Volthe en Lemselo die de afgelopen 50 jaar zijn verdwenen. Na de pauze kan de tentoonstelling worden bezichtigd met unieke foto’s, kaarten en veel informatie. De foto’s komen van Gerard Voorspostel, Ben Deterink en Paul Vos.

Ma 19 november:

Velden van weleer: 100 jaar na het einde van WOi deelt Gerrit Welberg zijn indrukken met ons over het bezoek dat hij in 2012 aan het Belgische Ieper bracht. Bekend vanwege de vier gruwelijke veldslagen die daar plaatsvonden in 1914, 1915, 1917 en 1918. Indrukwekkend zijn de vele massale soldatenkerkhoven die er zijn aangelegd. Aan de hand van de foto’s die hij er maakte vertelt Gerrit over de plaatsen die hij bezocht waar gebeurtenissen hebben plaatsgevonden.

Ma 17 december

Kerstviering