Voorinschrijving Markeboek Lemselo met fragmenten uit het Markeboek Rossum

 

Na het succes van het Markeboek Dulder brengt de Vereniging Heemkunde Oalde gemeente Weerselo in het voorjaar van 2021 het boek uit:

‘DE MARKE LEMSELO’  

‘En de bewaard gebleven fragmenten van de Marke Rossum.’

Deze Marke Lemselo met zijn historische boerderijen, gelegen rondom een prachtige es, had net zoals alle marken, een markebestuur  dat de meest uiteenlopende zaken regelde, voordat begin 19e eeuw de gemeenten werden gevormd. De Buurschap Nijstad, nu een wijk in  het dorp Weerselo en een groot deel van de Graven Es in Oldenzaal, zijn gelegen in de voormalige Marke Lemselo. 

Het markeboek Lemselo is geschreven door de auteur Henk Koop, geboren te Oldenzaal. De aanleiding is het bewaard gebleven Markeboek van Lemselo met de bestuursverslagen over de periode 1654-1840. Het origineel ligt opgeslagen in het HCO. Ook opgenomen zijn bewaard gebleven fragmenten van de marke Rossum, waarvan het  markeboek verloren is gegaan. Henk Koop heeft deze bestuursverslagen getranscribeerd en hertaald naar het hedendaags Nederlands. Daarnaast geeft hij, aan de hand van een serie hoofdstukken (kaders) een duidelijke toelichting op de geschiedenis van Lemselo.

Het boek bevat tevens prachtige foto’s van de historische boerderijen en is uitgevoerd met cartografische afbeeldingen, illustraties, grafieken en tabellen. Ook het historisch boerderijen onderzoek van Henk Woolderink is opgenomen. De uitvoering is met harde kaft en bevat ca 250 pagina’s.

Kortom, een uniek en boeiende boek dat een indruk geeft in het leven  van deze boerengemeenschap door de eeuwen heen en maakt tevens duidelijk dat alle menselijke eigenschappen die nu het nieuws bepalen, de negatieve en positieve, eeuwen terug ook al leidend waren, zij het onder andere omstandigheden.

 

Wij bieden u de mogelijkheid dit boek te kopen voor een intekenprijs van 20,- Euro.

Te bestellen voor 15 februari 2021 door een mail te zenden aan:

Heemkunde Weerselo:  markeboeklemselo@gmail.com

Graag met het aantal, uw naam, adres en mailadres.

In gaat dit boekhandel gaat dit boek ca. 27.50 euro kosten

U krijgt op uw mailadres van ons bericht wanneer en waar u het boek kunt afhalen en betalen. Wilt u meer informatie, dan kunt u dit kenbaar maken naar hetzelfde mailadres.

Hieronder vind je een flyer die meer inzicht geeft in de uitvoering van het boek. Heeft u familie of kennissen die geïnteresseerd zijn, stuur dan deze brief en/of flyer door.

Op deze wijze kunnen wij gezamenlijk de aandacht vestigen op dit prachtige boek.

Bert Wolbert, voorzitter