Wandeling Lonnekerberg

Zondag 11 januari 2015

Elf mensen hadden deze morgen de regen, hagel en wind getrotseerd om de natuur van de Lonnekerberg te verkennen. Gelukkig was er in het gesloten bosgebied van het slechte weer weinig te merken. We vertrokken vanaf een P-plaats aan de Noordergrensweg en via smalle paden kwamen we in het gebied dat als rustgebied niet toegankelijk was. Hier liepen we in twee uur in een grote kring omheen. Er waren veel verrassingen, een dennensoort die we niet thuis konden brengen, nog restanten van de aanwezigheid van het nabij gelegen vliegveld: een oude schietbaan, een voormalig munitiecomplex, verder een vleermuizenhuis en het graf van de stichter van dit natuurgebied.

De Lonnekerberg, ruim 141 ha. groot, maakt deel uit van de stuwwal die loopt van Enschede naar Oldenzaal en is ontstaan tijdens het Saalien. (240.000-124.000 jaar geleden) He landijs schoof toen afzettingen uit het Tertiaire tijdperk dakpansgewijs op elkaar, waardoor het geologisch en geomorfologisch van grote waarde is. Verschillende beken ontstaan hier. De Lonnekerberg is nu in bezit van het Overijssels Landschap die het beheer uitvoert en zelfs grote plannen heeft om het in de toekomst deel te laten uitmaken van het Centraal Park Twente, samen met De Wildernis, t Holthuis, Hof Espelo en het Lonnekermeer.

Dit zal als een ring liggen rondom het voormalige vliegveld. Er ontstaat dan een grote rijkdom aan planten en dieren met daartussen wandel- en fietspaden. Het groene hart van Twente!

De Lonnekerberg was in de vorige eeuwen een met heide begroeide heuvel met een maximale hoogte van 61 m. Textielondernemer A.J. Blijdenstein uit Enschede kocht in de 19e eeuw het gehele gebied op van de boeren en plantte er een productiebos van naaldbomen. Uiteindelijk werd het een mooi natuurgebied, waar de stichter zich liet begraven en waar later een deel van zijn familie is bijgezet.

Door kleiwinning zien we aan de oostzijde nu nog de zogenaamde Smulders kleigaten. Het werd een avontuurlijke tocht waar we langs modderige paden een sponszwam zagen en waar door de hoge bomen een grote groep goudhaantjes dartelden. Verder was de natuur in rust en ook dat fascineert. De totale indruk was dat de Lonnekerberg een mooi natuurgebied is dat een volgend bezoek zeker waard is.

Bert Wolbert