Plaggen in de Wiekermeden

Verslag van Annemarie Lutke Veldhuis:

Een zondagmorgen in de wiekermeden, Het was weer tijd voor onze jaarlijkse klus in de wiekermeden Al jaren pleegt de werkgroep natuur hier onderhoud in de vorm van plaggen, maaien en boompjes zagen. Hierdoor krijgen bijzondere planten als bijvoorbeeld klokjesgentiaan, beenbreek, mattenbies, dopheide, struikheide, zonnedauw, echteguldenroede, en gagel weer kans.

De meeste jaren werkten we in een aangename stilte op deze bijzondere plek, maar sinds een paar jaar krijgen we versterking van de jeugdnatuurclub, er wordt zo’n ochtend heel wat afgezaagd geharkt en gesleept!

Jan neemt altijd de trekker mee voor het zwaardere werk en dit .jaar verschenen Jos en Marietje zowaar met hun mobiele houtgestookte pizzaoven. Na een ochtend hard werken moet ook aan de inwendige mens gedacht worden!

Er waren veel kinderen om te helpenOngeveer 24 kinderen hadden zich aangemeld en toen allen aanwezig waren, vertelde Jan wat over de geschiedenis van het gebied en het belang van het open houden ervan. Vervolgens werden werk en gereedschap verdeeld, na een half uur gingen de eerste jassen al uit! De stemming zat er die ochtend goed in. Uit ervaring weten de meeste kinderen intussen ook dat het een leuke ochtend is. Af en toe ingrijpen bij het al te fanatiek zagen was noodzakelijk, de zagen hebben altijd een magische aantrekkingskracht op de meeste kinderen. Aan het eind van de ochtend werden we door heerlijke pizzageuren Jos bakt pizzasautomatisch naar Jos en zijn houtoven getrokken, heerlijk waren die pizzas , lekker warm, zo op de hand! Voor de volwassenen was er lekkere soep gemaakt door Jan.

Al met al kunnen we terug kijken op geslaagde ochtend die zoals gewoonlijk mede succesvol was door al die volwassenen die er het belang van inzien dat jeugd enthousiastmeren voor de natuur belangrijk is, en er zelf ook plezier aan.

Voor meer foto’s klik hier.