Voorjaarsexcursie in het Samerrott Zondag 16 april 2023

Voorjaarsexcursie in het Samerrott Zondag 16 april 2023

Reebok

Je mag wel zeggen ons traditionele bezoek in het voorjaar aan dit unieke open loofbos met z’n

veelzijdige voorjaarsflora. Vandaag zijn we met een relatief kleine groep, met z’n achten. Door het frisse weer zijn de bloemen nog niet helemaal open. Het blijft echter indrukwekkend om zover je kunt kijken een groen tapijt te zien meest met bosanemoon, maar ook bosbingelkruid, aronskelk, speenkruid, viooltjes, plukjes gele dovenetel en de zeldzame schedegeelster. Waar je in dit bos met voornamelijk beuken en eiken een dik bladerdek zou verwachten zie je hier een groen laken vol met witte bloemen. Sprookjesachtig.

En dan voor ons in een groot en licht glooiend weidegebied tegen de bosrand een stuk of tien damherten. Een mooi gezicht zo’n grote groep in beweging. Niet veel later weer een bijzondere ervaring. Een jonge reebok staat voor ons op het bospad en terwijl wij naderen komt hij zelfs naar ons toe. Toon, met zijn ruime natuur ervaring, roept spontaan: Heel apart. Tot op enkele tientallen meters afstand en dan houdt de bok het voor gezien.

Bonte Vliegenvanger

Op het Toddenpad aangekomen laten vogels zich horen. Hier is meer onderbegroeing door kap in het verleden. We horen de boompieper, fitis, tjiftjaf, vink, zanglijster en bonte vliegenvanger. Ook zien we in dit gebied de teloorgang van de natuur: Een hoge brede gordel aan braamstruiken tegen de bosrand aan.

Terwijl Jozefien ons over een weldadig groen

Gele Dovenetel

bospad leidt kijkt iemand van ons achterom. Midden op het pad staat een ree ons na te kijken. Heel bijzonder toch. Een eindje verder zien we tussen bomen door twee reeën die ons gade slaan. We hebben vandaag echt iets met deze bosbewoners.

In de buurt van de plek waar ooit de monumentale Rabenbaum

Speenkruid

stond horen we de kerkklokken van Schüttorf. Heel herkenbaar op onze wandelingen op zondagmorgen om in de verte kerkklokken te horen.

Aan het eind van onze wandeling laat ook de zon zich zien en horen we de middelste bonte specht.

Zanglijster

Bauernhof Arnolds blijkt gesloten, maar der Kaffee van Toon en die herliche Kuchen van AnneMarie en Jozefien zijn een prima alternatief. Als altijd!

 

Gerard Wolbert