Wandeling langs beken in Saasveld 2017

Wandelen langs beken in de Noordik – 15 januari 2017  

Op deze zondagmorgen in midden januari starten we met z’n 13-en bij Agonda Kemerink op erve Walkot in de Noordik in Saasveld. Agonda heeft het goed voorbereid. Als intro vertelt ze over de geschiedenis van de boerderij en familie, compleet met oude kiekjes. 

Vanaf het erf is het een naadloze overgang naar een mooi en afwisselend landschap. Meteen staan we al bij de beek die ons door het bos via het Wolfersdiekske leidt naar de Noordmös, een weidse witte vlakte. Het is een prachtige wintermorgen. De bodem is bedekt met een dun laagje sneeuw, het is windstil en om het vriespunt. Er komt steeds meer blauw in de lucht. De rode bessen vallen nu goed op aan de kale takken van de Gelderseroos. 

En dan iets bijzonders: Een gladde aarden glijbaan gemaakt in de grasrand tot aan het wateroppervlak van de beek. Mogelijk het werk van een muskusrat? Bij de Strootmansbeek, hier met aanplant van jonge meidoorns, zien we een haas de benen nemen. Iets verder op ligt het “Pannveeld” er kaal bij. Het pad erlangs heeft “deepe koelen”, maar we genieten van de heerlijke ochtendzon over de weilandjes, houtwallen en bosjes. We horen de glanskop en goudhaantjes en hoog in een vliegden laat een eekhoorn zich zien. 

Aangekomen op de Bellinckhofweg vertelt Agonda over haar jeugdervaringen met koeien drijven vanaf hier over grote afstand richting Het Stift. Stroomopwaarts gaan we verder langs de Middensloot. De zon schittert hier in het water. Een groot aantal merkwaardige vuistgrote ronde gaten vallen op vlak boven de waterlijn. In de Storksmös is de Middensloot op z’n mooist. Dankzij het werk van Staatsbosbeheer is hier een brede meanderende en natuurlijke waterloop weer teruggekomen. Een winterkoninkje met z’n opgewipte stompe staartje gaat van tak naar tak boven het water. En zo keren we terug naar ons uitgangspunt via de Stempelsdijk en Broekhuisweg waar weer een buizerd zich boven ons bevindt, nummer 3 deze ochtend. e koffie is al gezet en zo genieten we nog na van een mooie morgen in de Noordik.   

 

Gerard Wolbert