Wandeling door het Voltherbroek

5 juni 2016

Vanwege verhindering van Jan Haselhorst, ging onze wandeling op Eerde deze zondag niet door.

Omdat het toch vaststond hebben we na even overlegd te hebben, besloten toch te gaan wandelen.Omgeving Kanaabitterzoet-2-1l Almelo-Nordhorn zou het worden, altijd mooi en vooral om deze tijd van het jaar! Na de auto in de oude broekweg geparkeerd te hebben, sloegen we al direct een leuk pad in dat door een houtwal slingerde. We waren met een klein clubje, hierdoor konden we ons goed op onze waarnemingen concentreren. Voor alle duidelijkheid, we begaven ons in het Voltherbroek een prachtig nat gebied.

Direct hoorden we het alarm van zowel de grote bonte specht als de groene specht.  We passeerden een prachtig bloeiend weiland, er zouden er nog vele volgen, hier krijgen vlinders een kans!groene-specht-2-1 kale-jonker-2-1

We hoorden de Tjiftjaf, de tuinfluiter en de zwartkop, langs het weiland liet de boompieper zich horen. De voorjaarsbloeiers waren uitgebloeid, op een weelderig tapijt van Dalkruid na. We zagen robertskruid,  tormentil en fonteinkruid. Op een bepaald moment stonden we op een prachtig stil open veldje, het bleek toe te behoren aan een jager, hij had er een prachtige hoogzit gebouwd, te bereiken via een uit te klappen trap.

Over de brede beek die het Voltherbroek doorkruist, zagen we de uitwerpselen van, waarschijnlijk, een steenmarter. In de beek groeide de waterviolier en op korte afstand hoorden we de klagelijke tonen van een stel goudvinken. Langs de beek vlogen zowel het mannetje als het vrouwtje van de oeverlibel.

We zagen adderwortel, bitterzoet en een kale jonker. Gaandeweg onze tocht werd het steeds warmer, door het lange gras wadend, zagen we erg veel ligplaatsen van ree├źn.platbuik-mannetje-2-1

Leuk was het ook om even een kijkje te nemen bij ons plagveldje, in november waren we hier voor het laatst geweest, er groeide veel zonnedauw, dop- en struikheide, gagel, tormentil, het veenmos begon al op te drogen.

Bij de koffie was iedereen het erover eens, heel dichtbij kan het verschrikkelijk mooi zijn!

Annemarie Lutke Veldhuis