Wandeling in de omgeving van Bentheim 19 januari 2020

Wandeling in de omgeving van Bentheim, 19 januari 2020

Voor onze eerste wandeling van het nieuwe jaar trokken we de grens over richting het Bentheimer Wald, in de buurt van het plaatsje Quendorf. Het Bentheimer  Wald strekt zich uit aan weerskanten van de oude weg Bad Bentheim Nordhorn en is 1200 hectare groot.

Het gebied waarin wij wandelden, staat bekend om zijn Gespensterwald, een groot aantal grillig gevormde haagbeuken. We hadden mooi weer deze zondag. Het had gevroren en sommige binnenwegen waren nog glad. Langs de paden stonden veel bosjes zoals meidoorn, vogels zijn hier gek op. Gelukkig is Duitsland nog niet zo aangeharkt als Nederland. Zo zie je nog eens wat!

Veel sporen van wilde zwijnen waren er te zien. De zwijnen waren allang diep in het bos verscholen voor de drukte van de zondag. Er stonden mooie oude bomen in deze streek. We zagen de grote bonte specht, staartmezen, koperwieken en kramsvogels. Onderweg passeerden we een monument in de vorm van een obelisk, die na de Frans Duitse oorlog in 1873 opgericht werd. In 1913 is deze van het marktplein van Schüttorf naar deze plek verhuisd. Door een groot deel van het bos was een natuurleerpad aangelegd met allerlei informatie over de natuur, o.a. over bomen, diersporen en de dieren die er leven. Aan het einde van het pad was een speeltuintje aangelegd, daar hebben enkelen zich ook prima vermaakt.

De koffie werd deze ochtend geheel in stijl genuttigd met Kuchen in een mooi ouderwets cafeetje.

 

Annemarie Lutke Veldhuis