Wandeling in de omgeving van Wilsum

18 september 2016.

Zondag 18 Sept gingen we met 9 personen op stap.

We liepen eerst langs een opgeschoond heideveld met vliegdennen en jeneverbesstruiken.

Daarna een sterk glooiend pad met aan weerszijden zeer oude grillige eiken. Verder op een mooi brongebied met veel soorten varens. Langs enkele mooie bronvijvers het bos weer in, met een grote verscheidenheid aan planten, o.a.: salomonszegel, bosbessen en vossenbessen. We hoorden het goudhaantje, kruisbek, glanskop, goudvinken de kuifmees.mooie-glooiingen-in-het-landschap

Het tweede gedeelte van de wandeling zijn we gestart vanaf een parkeerplaats van de camping Wilsumer Bergen. Eerst langs de rand van een bosgebied met aan de linkerkant agrarisch gebied.

Vanaf de parkeerplaats Uelser-Holt de straat overgestoken en een zandweg in. Dit is aangegeven als een Podagristenpad. Podagristen waren drie Nederlanders die in de zomer van 1843 naar Bentheim wandelden om kennis te maken met het Duitse volk. Ze noemden zichzelf schertsend ”Podagristen” (lijders aan jicht). Onderweg schreven ze verhalen en legendes. Het huidige, bijna 75 km. lange Podagristenpad loopt van Coevorden naar Bentheim. Met onderweg het Bentheimerwoud, langs klooster Frenswegen en de rivier de Vecht. Rechts en links van het pad schitterende glooiingen in oude weilanden met poeltjes. Verderop in een weiland met Galoway runderen. Deze zijn donker-zwart van kleur en hebben een dikke vacht. Bij een vraag aan Jan of deze runderen agressief waren moest hij het antwoord schuldig blijven. Er kwam een voorstel om het uit te proberen. Enkele dames waren wel bereid om Jan over de omheining te helpen, maar bij het zien van een stier nam hij dat aanbod toch maar niet aan! Na informatie over dit ras blijken het goede grazers, niet agressief en praktisch ongevoelig voor ziektes. Het laatste galoway-runderenstukje liep door een brongebied met een steile helling. Door een bosgebied terug naar de auto’s. Daar wachtte ons lekkere koffie van Toon met heerlijke cake van Annemarie.

 

Herman Nijland