Wandeling Ruhenbergerbeek, 29 januari 2023.

grenssteen Drielandenpunt

Wandeling Ruhenbergerbeek, 29 januari 2023.

Op deze koude zondag stond er een excursie op de agenda in de omgeving van de Drilandsee, dit ligt in de omgeving van Overdinkel. Een gebied bij ons niet zo bekend, echter wel bij Eddy Oude Voshaar. Eddy is natuurliefhebber, fotograaf, schrijver en wandelliefhebber. Hij kent de omgeving hier op zijn duimpje.

Nog maar net op pad stonden we al snel bij een prachtige grenssteen (volgens Eddy de mooiste steen van alle grensstenen). Bernard van Galen, ook wel Bommen Berend genaamd, liet de steen in 1659 plaatsen. In de Middeleeuwen was dit de plek waar de bisdommen van Munster Utrecht en Graafschap Bentheim bij elkaar kwamen. Nu verwijst de steen naar het punt waar Nederland Niedersachsen en Nordrhein Westfalen samen komen. Nadat we een enorm perceel met zonnepanelen gepasseerd waren kwamen we in het Ruhenberg, een mooi gebied waar de Ruhenbergerbeek doorheen stroomt. In Duitsland heet deze beek de Goorbach. We hoorden en zagen de Grote bonte specht, een goudhaantje de middelste bonte specht. Op een bepaald punt passeerden we een bruggetje waar volgens de overleving

Ruhenbergerbeek

Bommen Berend met zijn leger zijn tenten had opgeslagen rond 1650. Volgens Eddy staan de oevers van de beek in het voorjaar op sommige plekken vol voorjaarsbloeiers, dit nodigt uit om binnenkort nog eens naar dit mooie gebied terug te keren. Eddy ontpopte zich al wandelend en stilstaand als een onderhoudend verteller met een eigen humoristische kijk op allerlei zaken. Door dit vele stilstaan keerden we behoorlijk verkleumd terug bij de auto, na een snelle kop koffie de auto ingedoken en richting de warme kachel!

 

Annemarie Lutke Veldhuis