Weidevogels in het Overtoom-Middelveen

Weidevogels in het Overtoom-Middelveen 16 mei 2021

Kievit met jongen die zich even opwarmen

Zondag 16 mei zijn we na overleg en met inachtneming van de coronaregels om 7uur in de morgen weggereden om na een lange pauze weer met elkaar de natuur in te gaan. Vandaag zullen we een nieuw natuurgebied bezoeken het Overtoom-Middelveen in Rijssen.

Heggemus

Dit gebied is ontstaan om een verbinding te realiseren tussen de Sallandse Heuvelrug en natuurgebied de Borkeld en het Elsenerveen. Veel weilanden maakten hier plaats voor nieuwe natuur. Het gebied is uniek doordat kwelwater weer aan de oppervlakte komt en daardoor zeldzame planten en vegetaties ontstaan. Insecten en bijzondere vogelsoorten worden op hun beurt hierdoor weer aangetrokken.

Op weg naar het gebied reden we door een bos en na het hotel Rijssenerberg zagen we een draaihals wat best zeldzaam te noemen is.

In het gebied aangekomen gingen we met 13 personen op stap. Meteen hoorde je de bekende geluiden van de grutto, de kievit en de tureluur. Volgens IVN Rijssen waren er dit jaar liefs 30 paartjes grutto’s. We begonnen op de Keizersdijk en na een paar honderd meter linksaf Trippedijk. daar hoorden we de zwartkop, fitis, tuifluiter, tjiftjaf en zagen een Kievit met 3 jongen.

Grutto

Daarna de Katoendijk op en Rechtsaf de Geskesdijk, daar zagen we een koppel patrijzen.

Vervolgens de veendijk en daar zagen we gele kwikken, rietgorzen, geelgorzen, blauwborst en heel mooi allemaal op een paaltje wel 20 ooievaars. Iedere keer weer die mooie geluiden van de weidevogels. Na de vogelkijkhut in het Overveen waar we nog vele vogels gespot hebben liepen we via het wandelpad en de Kastanjelaan terug naar waar we begonnen waren met de wandeling. We waanden ons weer in de 60er jaren. Het weer was ons ook gunstig gezind want het bleef droog.

Gele kwikstaart

Zo kun je ook zien hoe de natuur in 8 jaar tijd van een landbouwgebied in een prachtig stukje natuur kan veranderen. De natuur is heel sterk als je het maar de kans geeft. Het was een hele mooie morgen en lieten ons de koffie met krentenwegge en cake goed smaken.

 

Jos Schabbink