Landschapsonderhoud in de Wiekermeden 3 november 2018

andschapsonderhoud in de Wiekermeden,

Op 3 november jl. was het weer zover, de handen gingen weer uit de mouwen! Intussen onderhouden we alweer vele jaren dit kleine pareltje in het Voltherbroek. We houden het open, zodat er ruimte blijft voor kwetsbare plantensoorten. Zoals: echte guldenroede, dopheide, struikheide en klokjesgentiaan. Zouden we dit niet doen dan groeit het snel dicht met o.a. braam en wilg.

Om ook onder onze gelederen vergrijzing tegen te gaan, doen we dit alweer enige jaren met de jeugdnatuurclub Saasveld. Door enkele sterke mannen wordt in alle vroegte al flink gemaaid, tegen 10.00 uur klinken de kinderstemmen dan door het bos. Zoals gewoonlijk zijn ze dik ingepakt en na 10 minuten harken, hangen de eerste jassen al in de boom.

Als alle maaisel netjes is opgeharkt en opgeladen, is het tijd voor het hoogtepunt van de morgen! Er mag gezaagd worden! En dan geen kinderachtige tak, maar echte bomen.

Tegen 12 uur is het tijd voor de welverdiende warme hap, lekkere soep van Jan en broodjes knakworst. Intussen verschenen de ouders om hun kroost weer op te halen, wij pakten onze spullen en lieten hetgebied weer achter in aangename stilte verzonken.

Annemarie Lutke Veldhuis